Friday, July 20, 2007

Ελληνικά Java Tutorials

Τελικά το ελληνικό Internet δεν είναι φτωχό από Java Tutorials. Με μία απλή αναζήτηση στο google βρήκα αρκετά μαθήματα για Java, κυρίως από πανεπιστήμια. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  1. Java Tutorial. Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εκτενές μάθημα για τη Java που ξεφεύγει από το επίπεδο του αρχάριου. Είναι διαθέσιμο και σε doc μεγέθους 153 σελίδων.
  2. Εισαγωγή στη Java. Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διαφάνειας από το αντίστοιχο μάθημα του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου. Κυρίως για αρχάριους.
  3. Προγραμματισμός Java. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διαφάνειες για το μάθημα του προγραμματισμού με Java. Κάπως περιληπτικές αλλά με πολλά παραδείγματα κώδικα. Περιέχει και πιο προχωρημένα θέματα.
  4. Προγραμματισμός με Java. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαφάνειες από το αντίστοιχο μάθημα. Καλύπτουν αρκετά θέματα.
  5. Οντοκεντρικός Προγραμματισμός (Java). Από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Διαφάνειες για το αντίστοιχο μάθημα. Καλύπτουν πολλά θέματα αλλά είναι πολύ περιληπτικές. Για τα εργαστήρια του ίδιου μαθήματος υπάρχουν εδώ διαφάνειες για τα APIs SWING και ΑWT για προγραμματισμός γραφικών εφαρμογών Java.
  6. Προγραμματισμός σε Java. Περιληπτικά άρθρα για διάφορα θέματα της Java για αντίστοιχο μάθημα της ΑΣΣΟΕ. Ορισμένα από τα links δεν έχουν καθόλου περιεχόμενο.
  7. Java CGI Howto. Aπό το Hellenic Linux User Group. Eξηγεί πώς να χρησιμοποιήσετε τη Java στο να γράφετε προγράμματα CGI. Αρκετά παλίο (1998).
  8. Java Tutorials. Από το Κέντρο ΠΛΗΝΕΤ Ν. Φλώρινας. Διάφορα tutorial για την Java αλλά και για πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Για αρχάριους αλλά πολύ καλή προσπάθεια.
  9. Java AWT. Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διαφάνειες για το API δημιουργίας γραφικών εφαρμογών σε Java για το μάθημα Human - Computer Interaction.
  10. Μάθετε τη Γλώσσα Προγραμματισμού Java. Και αυτό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για το μάθημα Computer Networks & Telematics. Για αρχάριους σε Applets.
  11. Εισαγωγή στη Java. Από τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, μέλος της κοινότητας λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ellak). Πολύ καλές σημειώσεις για εισαγωγή στη Java (και λίγο παραπέρα), το προτείνω σε όποιον είναι αρχάριος και δεν ξέρει από που να αρχίσει. Είναι σε αρχείο PDF 71 σελίδων.
  12. JHUG Tutorials. Κείμενα/βοηθήμτα πάνω σε συγκεκριμένα θέματα στη Java, κυρίως για αρχάριους. Τα περισσότερα είναι παλία (2002). Από την Java Hellenic User Group (JHUG).
  13. Papo's Log. Blog του ιδρυτικού μέλους της JHUG, Πάρι Αποστολόπουλου. Είναι Blog γενικού περιεχομένου όπου όμως μπορείτε να βρείτε χρήσιμα java tutorials πάνω σε συγκεκριμένα θέματα (π.χ. έγκατάστηση Apach Ant σε Windows).
  14. Java video tutorials.Ολοκληρωμένη σειρά videos για τη γλώσσα προγραμματισμού Java. Η σειρά αυτή ξεκινά από τα πολύ βασικά της εν λόγω γλώσσας και σκοπό έχει να σας φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων αυτής μιας και στη σειρά αυτή αναλύονται και πιο προχωρημένα ζητήματα όπως σχεδίαση γραφικών, δομές δεδομένων και διάφορα άλλα.
  15. Εισαγωγή στη γλώσσα Java. Σημειώσεις για το μάθημα Αντικειμενοστραφής Σχεδιασμός και Προγραμματισμός, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
  16. Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός. Διαλέξεις και κώδικας από το αντίστοιχο μάθημα του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Αυτά είναι λοιπόν. Αν ξέρει κανείς και άλλα που δεν έχω συμπεριλάβει στη λίστα ας μου τα στείλει.



25 comments:

Anonymous said...

To blog sou einai poli kalo kai xrisimo! Akoma kai egw pou den asxoloumai me afta bika ston peirasmo na diavasw apo tis toses plirofories pou evales gia to Java! Kali sinexeia!!!
George<

Anonymous said...

polu kali prospatheia!thnks

gttwins said...

Μεγάλε μ'έσωσες!!! έψαχνα οδηγούς στα Ελληνικά για java και μολις ειδα το blog σου τρελλάθηκα..

Bill said...

Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο! Δυστυχώς έχω σταματήσει να γράφω λόγω μεταπτυχιακού αλλά από Απρίλιο θα ξαναρχίσω δριμύτερος!

Anonymous said...

Poli kali prospatheia file mou,epsaxna kairo kati analogo.

Anonymous said...

Bravo gia tin prospatheia.

Anonymous said...

Συγχαρητήρια

Anonymous said...

Good for people to know.

Anonymous said...

επιτελους και κατι στα ελληνικα. Πολυ καλο!!!

χαρούμενες ώρες said...

File mou...poly kali douleia. Se euxaristo kai ego apo tin meria mou.
Me glytoneis apo kopo fovero, grafontas dikes mou gia kapoio mathima

katevastiras

ericman said...

Ama kaneis browse sto youtube "programming" tha vgali proto video apo to playlist tu Stanford University, apo ena full 28 episodia Java course.

Unknown said...

Πολυ καλο αυτο που έκανες κι εχεις μαζέψει τα ελληνικά manuals!

Anonymous said...

Μερικά links δεν δουλεύουν εαν μπορείς τσεκαρέτο...

Noob said...

Φοβερή προσπάθεια!!
Σε αγαπάμε όλοι

μόνο αν μπορείς έλεγξε τα links όπως λέει και ο τύπος από πάνω

Anonymous said...

Σ ευχαριστώ πάρα πολύ.. :) Να σαι καλά φίλε..

Anonymous said...

mipws exei kapoios na anevasei to .pdf gia tin java tou Κωνσταντίνοy Μαργαρίτη?? sas euxaristw therma

Anonymous said...

evharisto poli file!!! matheno java ston elevthero mou xrono alla mias kai einai kalokairi kai tou xronou pao 3 gimnasiou exo apleto elevthero xrono!kai pali evxaristo poli!!

greg said...

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλο !!!! ειναι αυτο που χρειαζομουν .

Anonymous said...

Μπράβο πολύ καλό blog!

agagelis said...

Poly kali prospatheia! Allakse to link tou panepisthmiou thessalias se auto...

http://inf-server.inf.uth.gr/courses/CE325/

agagelis said...

Poly kali prospatheia! Allakse to link tou panepisthmiou thessalias se auto...

http://inf-server.inf.uth.gr/courses/CE325/

Μαργαρίτα said...

Καλησπέρα, μήπως γνωρίζει κανείς ποια πλατφόρμα να χρησιμοποίησω για εξάσκηση στην java;;

Anonymous said...

Καλησπέρα ισχύει ακόμα το blog και o δημιουργος ? Εαν ναι παρακαλώ na επικοινωνησει μαζι μου στο fournarantonis@gmail.com

Anonymous said...

poli kalo!mpravo sou!

Yannis Tzitzikas said...

Χαίρετε,
Ίσως να σας είναι χρήσιμο και το
http://leanpub.com/JavaTaste
Χαιρετώ,
Γιάννης Τζίτζικας